Ισπανία: Βασανισμός ενός μαχητικού μέλους της αναρχικής ομοσπονδίας Κανάριων Νήσων (FAGC) και κατοίκου της κατάληψης «La Esperanza»

2
245

img_37996

Βασανισμός ενός μαχητικού μέλους της αναρχικής ομοσπονδίας Κανάριων Νήσων (FAGC) και κατοίκου της κατάληψης «La Esperanza» (Η Ελπίδα)

O νεαρός RUYMÁN RODRIGUEZ, ένας από τους «ιδρυτές» της μεγαλύτερης κατάληψης στέγης στη χώρα της Ισπανίας από τα Κανάρια Νησιά καταγγέλλει τον βασανισμό που υπέστη από την αστυνομία. Ο Ruymán Rodriguez είναι ένας απ’ τους ιδρυτές της «Comunidad la Esperanza» (Κοινότητα της Ελπίδας).

Ένα πρόγραμμα καταλήψεων που γίνεται στο δήμο του Guide, που βρίσκεται στο βόρειο μέρος των Κανάριων Νήσων, στο οποίο ζουν και αυτοοργανώνται οικογένειες με ανάγκες (Κυρίως με οικονομικά προβλήματα, που έχουν μείνει χωρίς σπίτι κτλ)

Αυτό το σχέδιο στέγασης ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013, όταν η Αναρχική Ομοσπονδία των Κανάριων Νήσων στέγασε τις πρώτες 20 οικογένειες σε κάποια εγκαταλελειμμένα σπίτια. Αυτή η κοινότητα σήμερα στεγάζει πάνω από 200 ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν κάποια άλλη επιλογή/δυνατότητα στέγης. Παρόλο που για πολλούς αυτή η κοινότητα έχει γίνει παράδειγμα(υπόδειγμα) αυτό-οργάνωσης, οι κάτοικοι της «La Esperanza” έχουν καταγγείλει τις παρενοχλήσεις τις αστυνομίας, για τις οποίες λένε ότι σκοπός είναι ο εκφοβισμός τους έτσι ώστε να τους διώξουν.
«Για μια μεγάλη περίοδο το 2014 μας παρενοχλούσαν συνεχώς. Είχαν πάντα ανθρώπους έξω απ’ τη κοινότητα ώστε να καταγράφουν όλους όσους έμπαιναν ή έβγαιναν. Όλα αυτά σταμάτησαν όταν αυτή η κατάσταση προβλήθηκε στα ΜΜΕ. Αλλά πλέον, με την εγγύτητα των εκλογών, σχεδιάζουμε να κάνουμε ένα δελτίο τύπου, έτσι ώστε να κάνουμε ευρέως γνωστά τα αιτήματα μας και να ξεσκεπάσουμε πως οι αρχές αγνόησαν παντελώς αυτές τις οικογένειες» – εγγυήθηκε ο Ruyman

Μάλλον αυτή η πρωτοβουλία(του δελτίου τύπου) ήταν και ο λόγος που οδήγησε στην καταστολή της γειτονιάς αλλά και τον βασανισμό του Ruyman τους ειδικούς φρουρούς. «ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΛΥΨΑΝ ΤΑ ΚΛΟΜΠ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΜΕ ΧΤΥΠΟΥΝ» «Βρισκόμουν στη στάση του λεωφορείου, περιμένοντας να πάω στη δουλειά μου, όταν σταμάτησε μπροστά μου ένα ασφαλίτικο αυτοκίνητο. Χωρίς να αναφέρουν το όνομα τους, χωρίς να μου δώσουν κάποιο λόγο ή να μου ξεκαθαρίσουν αν με συλλαμβάνουν ή αν με προσαγάγουν, οι ασφαλίτες με πήγαν στο αστυνομικό τμήμα. Αυτό το πράγμα ήταν μια ξεκάθαρη απαγωγή.» – λέει ο Rodriguez.

O Ruymán Rodriguez ανησύχησε και με το γεγονός ότι όλες οι βρισιές των αστυνομικών ήταν γεμάτες με ιδεολογικό μίσος και απειλές. «Μου είπαν να ξεκουμπιστώ από το Guide, το οποίο είχε αρχίσει να γεμίζει με παράσιτα της κοινωνίας. Τους απάντησα ότι η κοινότητα μας δεν περιείχε παράσιτα, αλλά άπορες οικογένειες. Τους είπα ότι αυτό που κάναμε ήταν να δίνουμε στέγη σε ανθρώπους που ούτε είχαν να φάνε, αλλά ούτε κάπου να μείνουν, λόγω των πολιτικών που ακολουθούν οι άνθρωποι τους οποίους προστατεύουν εκείνοι» «Ένας από αυτούς μου απάντησε ρίχνοντας μου μια σφαλιάρα. Τότε με έδεσαν με χειροπέδες και άρχισαν να με χτυπούν με τα γόνατα και τους αγκώνες τους σε ολόκληρο το σώμα μου. Δε φάνηκε να ικανοποιούνται μονάχα με αυτό, οπότε έβγαλαν και τα γκλομπ τα οποία είχαν τυλιγμένα με πετσέτες και άρχισαν να με χτυπούν και με αυτά» «Πριν την χρήση των γκλομπ, ένας από τους αστυνομικούς που πήγα να σταματήσω, άρχισε να με πιέζει στο σημείο που βρίσκεται το «μήλο του Αδάμ» με τους αντίχειρες του τόσο έντονα, που προκλήθηκε αναπνευστική ανεπάρκεια.

Αυτό συνέβη 3 φορές και την τελευταία φορά άρχισα να φτύνω αίμα.» «Ήταν ξεκάθαρο ότι είχαν κάνει σχετική έρευνα για εμένα, καθώς ήξεραν που δούλευα, αλλά και μια μικροεγχείρηση που είχα κάνει στο χέρι μου, το οποίο και μου γύρισαν. Μετά απ’ όλα αυτά, με πέταξαν στο κελί μαζί με τις χειροπέδες, μην μπορώντας να κουνηθώ, ενώ συνέχιζαν να με βρίζουν και να με παρενοχλούν.» καταγγέλλει ο Ruymán Rodriguez. Σύμφωνα με την ιστορία του Ruymán Rodriguez, οι ασφαλίτες σταμάτησαν να τον χτυπούν όταν τους προειδοποίησε ότι θα ζητούσε ένα έγγραφο «Habeas Corpus*” για να εμφανιστεί μπροστά στον δικαστή, ο οποίος και θα έβλεπε τα κατάγματα στο σώμα του και τότε θα έπρεπε οι αστυνομικοί να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Τους είπε επίσης ότι την επόμενη μέρα θα καλούσε τα media.

Αυτό τους επέτρεψε από το να συνεχίσουν. «ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΩ ΜΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ» «Τη νύχτα τη πέρασα μέσα στο κέντρο υγείας αλλά και το νοσοκομείο, διότι άρχισα να βήχω αίμα, και το επόμενο πρωί μεταφέρθηκα στο δικαστήριο. Προς έκπληξη μου, με είχαν κατηγορήσει για επίθεση και αντίσταση κατά της αρχής και ζήτησαν να τιμωρηθώ με 5 χρόνια φυλάκισης!» «Ο δικαστής συμφώνησε ότι δεν υπήρχε λόγος να με καταδικάσει με μια τέτοια κατηγορία, λόγω όλων αυτών που συνέβησαν, οπότε και απέσυρε τις κατηγορίες.

Ωστόσο, ο ειδικός φρουρός δεν ικανοποιήθηκε με αυτή την απόφαση, και ζήτησε έφεση στο δικαστή επιμένοντας και κατηγορώντας με για επίθεση κατά της αρχής. Αυτή τη στιγμή, η δίκη έχει αναβληθεί έως ότου αποφασίσει ο δικαστής αν θα κάνει δεκτό το αίτημα ή όχι. «Ο ΣΤΟΧΟΣ ΟΛΟΥ ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ» Ο Rodriguez αφηγείται πως όλο αυτό το επεισόδιο ήταν μια προσπάθεια να εκφοβίσει τους κάτοικους της κοινότητας. «Φοβούνται ότι τα αιτήματα μας δημοσιοποιηθούν πριν τις εκλογές και έτσι δε με θέλουν μέσα στα πόδια τους. Το δηλώνω αυτό δημόσια, και θα ήθελα να καταγραφεί ότι αν οτιδήποτε συμβεί σε μένα, οι μόνοι υπαίτιοι θα είναι οι αστυνομία και το κράτος.» «Πιστεύουν ότι στην κατάληψη υπάρχει κάποιος αρχηγός και ότι αυτός είμαι εγώ, και ότι αν με χώσουν στην φυλακή, όλοι οι υπόλοιποι θα πανικοβληθούν. Αλλά αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι ακόμα και αν φυλακιστώ, αυτό το σχέδιο καταλήψεων, το μεγαλύτερο στη χώρα, θα συνεχίσει να υπάρχει και θα το διαχειρίζονται οι κάτοικοι της κατάληψης, όπως κάνουν και τώρα.» «Αυτό που θέλει η αστυνομία, είναι τους ίδιους μας τους εαυτούς, να φοβηθούμε και να γυρίσουμε στα παγκάκια όπου κοιμόμασταν. Η επιθυμία και η ελπίδα θα είναι πάντα πιο δυνατά απ’ το φόβο!»

  • Το Χάμπεας Κόρπους είναι μια δικαστική πράξη που προστατεύει τον πολίτη από την παράνομη πράξη που προστατεύει τον πολίτη από την παράνομη κράτηση, απαγορεύοντας τη δίκη προσώπων που κρατούνται παράνομα. Στηρίζεται στις αρχές της Μάγκνα Κάρτα και κωδικοποιήθηκε κυρίως με τον αγγλικό νόμο Χάμπεας Κόρπους του 1679, που ψηφίστηκε κατά τη βασιλεία του Καρόλου Β’. Η ονομασία προέρχεται από τις βασικές λέξεις του αντίστοιχου εντάλματος σε μεσαιωνικά λατινικά «habeas corpus ad subjiciendym», που σημαίνει «(Θα) έχετε το σώμα (του κρατουμένου) για να υποβληθεί σε (εξέταση)».

Πηγή anarquistasgc.net

Μετάφραση @Karvounina