Γαλλιά: Επίθεση από ακροδεξιούς στη συγκέντρωση «Nuit Debout» στη Λυών – οι επιτιθέμενοι έφυγαν τρέχοντας

0
269

slogans-300x212

Επίθεση από ακροδεξιούς στη συγκέντρωση «Nuit Debout» στη Λυών: οι επιτιθέμενοι έφυγαν τρέχοντας.

Το βράδυ της Παρασκευής 22/4, ακροδεξιές ομάδες της Λυών προσπάθησαν δύο φορές να επιτεθούν στη συγκέντρωση της «Nuit Debout»* στην πλατεία Guichard. Αφού επιτέθηκαν άνανδρα σε δύο μεμονωμένα άτομα, έφυγαν τρέχοντας- όπως άλλωστε συνηθίζουν- μπροστά στην υπόλοιπη συγκέντρωση που ετοιμαζόταν να τους αντιμετωπίσει μαζικά.

Τη νύχτα της 22ης προς 23η Απριλίου, περίπου στη 1.30 το πρωί 5-7 καραγκιόζηδες προσπάθησαν να πάρουν την πλατεία Guichard φωνάζοντας «εδώ κάνει κουμάντο η  GUD » (βίαιη ακροδεξιά οργάνωση)

Ξεκίνησαν, πολύ θαρραλέα, επιθέμενοι βίαια σε 2 διαδηλωτές που βρισκόταν μόνοι τους, καθισμένοι στα πλάγια του κτιρίου των εργατικών ενώσεων. Οι υπόλοιποι διαδηλωτές που βρισκόταν εκεί ετοιμάστηκαν να απαντήσουν με το που τους αντιλήφθηκαν. Οι τραμπούκοι της GUD άρχισαν να πετάνε μπουκάλια στον κόσμο όμως, συνειδητοποιώντας ότι βρισκόταν μπροστά σε ένα αποφασισμένο μπλοκ, προτίμησαν να το σκάσουν και ο κόσμος τους έτρεξε μέχρι τη γέφυρα Cordeliers όπου και εξαφανίστηκαν στο σκοτάδι.

Στις 2.15 έγινε δεύτερη επίθεση, από την άλλη πλευρά της πλατείας, αυτή τη φορά από άτομα της «Action Française » (ακροδεξιό πολιτικό κόμμα). Άρχισαν να τραβάνε τα πανό και να πετάνε μπουκάλια. Όμως οι μπάτσοι είχαν επιστρέψει στο σημείο μετά την πρώτη επίθεση. Κανενός είδους επίθεση ή άμυνα από την πλευρά των βασιλικών δεν ήταν λοιπόν δυνατή, η αστυνομία επενέβη σε δευτερόλεπτα, και ανέκρινε 3 από τους επιτιθέμενους οι οποίοι είναι υπό κράτηση. Στη συνέχεια αρκετά οχήματα γεμάτα, προφανώς, με φανατικούς ακροδεξιούς, περνούσαν από την περιοχή απειλώντας με θάνατο, και υποσχόμενοι να επιστρέψουν.

Nuit Debout»: Κίνημα διαμαρτυρίας από τα κάτω, με συχνές συγκεντρώσεις σε διάφορους δημόσιους χώρους της Γαλλίας, που ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2016 με αφορμή το νέο νόμο για τα εργασιακά και έχει πλέον εξαπλωθεί, αποκτώντας επιπλέον χαρακτηριστικά εναντίωσης στους πολιτικούς θεσμούς και το οικονομικό σύστημα

Μετάφραση για την mpalothia από Nimue

Πηγή: lahorde.samizdat.net