Αρχική » mpalothia - BLOG | Τελευταία νέα » Αθήνα: Κατάληψη στέγης προσφύγων Κάνιγγος και Καποδιστρίου

Αθήνα: Κατάληψη στέγης προσφύγων Κάνιγγος και Καποδιστρίου

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΙΓΓΟΣ

Η ελληνική κοινωνία ζει σήμερα τον πυκνότερο πολιτικό χρόνο που έχει υπάρξει στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα προσφυγικά ρεύματα και η διαχείρισή τους βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης παγκοσμίως, γκρεμίζουν βολικές ταυτότητες αιώνων και θέτουν σε όλες τις κοινωνίες το ερώτημα μιας νέας κοινότητας ή ενός νέου διαχωρισμού. Τα θεμέλια για το αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας μπαίνουν μέρα με τη μέρα και ακόμα και η μικρότερη κίνηση θα κρίνει καθοριστικά το μέλλον. Ζώντας “στην εποχή των τεράτων” υπέροχες στιγμές κοινωνικής αλληλεγγύης συνυπάρχουν με σκοταδιστικές ρατσιστικές συμπεριφορές μνησίκακου όχλου και οφείλουμε να πάρουμε θέση.

Σήμερα εκατοντάδες δομές αλληλεγγύης στην κυριολεξία σώζουν ζωές, περιθάλπτουν και φιλοξενούν χιλιάδες προσφύγων χωρίς καμία στήριξη από κράτος, κεφάλαιο και “Μ”ΚΟ. Τα κράτη της ΕΕ , θέλοντας να διατηρήσουν το μονοπώλιο της προσφυγικής διαχείρισης -και άρα την επιβολή των όρων της ζωής και της ιδιότητας του πολίτη- αντιδρούν με τη στρατιωτικοποίηση του ζητήματος και την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης με τις κατηγορίες της “διακίνησης”. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε αυτή την κατεύθυνση και είναι σίγουρο ότι πλήθος προσφύγων δε θα έχουν τη δυνατότητα να φύγουν από την Ελλάδα και θα υποστούν ρατσιστικές πολιτικές καταγραφής , εγκλεισμού και απέλασης με αβέβαιο ορίζοντα.

Όπως είναι φυσιολογικό οι αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης στηρίζουν μέχρι σήμερα την κίνηση των προσφύγων προς τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, αλλά πολύ σύντομα θα κληθούν να συνεισφέρουν στην επερχόμενη κατάσταση. Εν όψει αυτής της συγκυρίας ομάδα αλληλέγγυων καταλάβαμε κτίριο στη συμβολή των οδών Κάνιγγος και Καποδιστρίου με σκοπό να αποτελέσει άμεσα αυτοοργανωμένη δομή στέγασης προσφύγων. Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε άλλο ένα εγχείρημα στα δεκάδες αντίστοιχα που ήδη στέκονται αλληλέγγυα στους κατατρεγμένους και παράλληλα διευρύνουν τους ορίζοντες του κόσμου της αυτοοργάνωσης. Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε στο επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει σύντομα: μόνιμη στέγαση, προοπτική δικτύωσης των εγχειρημάτων, πολλαπλασιασμός τους και μεσοπρόθεσμα η δημιουργία δομών αλληλεγγύης από τους ίδιους τους πρόσφυγες-μετανάστες, δομών που θα είναι ικανές να παράξουν όρους αξιοπρεπούς ζωής για όλους/ες.

Καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση στο κτήριο (Κάνιγγος και Καποδιστρίου) σήμερα Τρίτη 8/3 στις 18.30

kapodistrioukaniggos kapodistrioukaniggos2

Δείτε επίσης

Αθήνα: Τουρνουά Ποδοσφαίρου στο Λόφο του Στρέφη με μουσική, φαγητό και ποτό

Για εμάς η εκκένωση και κατεδάφιση του κατειλημμένου γυμναστηρίου είναι μια ξεκάθαρη επίθεση σε εκείνους και εκείνες που δεν χωράνε στον κανιβαλιστικό κόσμο της εξουσίας, που προσπαθούν μέσω της αυτοοργάνωσης να αντιπροτάξουν έναν άλλον τρόπο ζωής και εναντιώνονται στο κράτος και το κεφάλαιο. Οι καταλήψεις είναι δομές αντίστασης, κάλυψης αναγκών και βάσεις ενός πολύμορφου α/α κινήματος και θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο, ότι θα διεκδικούμε τον ζωτικό χώρο με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Αφήστε μια απάντηση