Για την απεργία πείνας στις φυλακές Κορυδαλλού

0
186

Για την απεργία πείνας στις φυλακές Κορυδαλλού

φοβοῦνται τὸ ἀδράχτι τῆς μητέρας μας καὶ τὸ ἀλφαβητάρι τοῦ παιδιοῦ μας
φοβοῦνται τὰ χέρια σου ποὺ ξέρουν νὰ ἀγγαλιάζουν τόσο τρυφερὰ
καὶ νὰ μοχτοῦν τόσο ἀντρίκια
φοβοῦνται τὰ λόγια ποὺ λέμε οἱ δυό μας μὲ φωνὴ χαμηλωμένη
φοβοῦνται τὰ λόγια ποὺ θὰ λέμε αὔριο ὅλοι μαζὶ
μᾶς φοβοῦνται, ἀγάπη μου, καὶ ὅταν μᾶς σκοτώνουν
νεκροὺς μᾶς φοβοῦνται πιὸ πολύ.
 Λειβαδιτης

Από την Τετάρτη 22 Μαρτίου ο αναρχικός Παναγιώτης Ασπιώτης, έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού, έχει ξεκινήσει απεργία πείνας, έπειτα από την απόρριψη της αίτησής του για φοίτηση στο δημόσιο ΙΕΚ που βρίσκεται μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, παρ’ όλο που πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις. Λίγες μέρες πριν, το Σάββατο 18 Μαρτίου είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας και άλλοι 4 κρατούμενοι για τον ίδιο λόγο.

Ο Π. Ασπιώτης, στην τελευταία αίτησή του για μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού επικαλέστηκε αφενός εκπαιδευτικούς λόγους, αφού είχε γίνει δεκτό το αίτημά φοίτησής του στο δημόσιο ΙΕΚ των φυλακών, και αφετέρου οικογενειακούς λόγους, έτσι ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία με το νεογέννητο παιδί του και τη σύντροφό του. Οι απορρίψεις των αιτήσεών του είναι κάτι που δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση, αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε αγαστή συνεργασία με την εισαγγελέα του συμβουλίου των φυλακών Σταματίνα Περιμένη για άλλη μια φορά αποκαλύπτει το φασιστικό του προσωπείο. Αυτή την φορά η ανυπόστατη νομικά δικαιολογία αποκλεισμού του Π. Ασπιώτη και των υπόλοιπων απεργών πείνας από το δημόσιο ΙΕΚ των φυλακών που επικαλείται η συγκεκριμένη εισαγγελέας, είναι το γεγονός ότι οι κρατούμενοι είναι χρεωμένοι σε άλλες φυλακές ( από τους 21 κρατούμενους που είχαν προεπιλεγεί από το ΙΕΚ, έγιναν δεκτοί μόνο οι εννέα ), υπονομεύοντας έτσι την ίδια την λειτουργία του ΙΕΚ. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η ίδια εισαγγελέας, ως νοσταλγός του στρατοπέδου της μακρόνησου, είναι αυτή που έχει απορρίψει επανειλημμένα τις άδειες των Κ. Γουρνά και Δ. Κουφοντίνα, επιζητώντας δηλώσεις μεταμέλειας.

Η απόρριψη των αιτήσεων αυτών από τους εντολοδόχους της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ αποτελεί μία κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, η οποία οξύνει τον κοινωνικό τους αποκλεισμό. Οι πολυδιαφημιζόμενες εξαγγελίες για δήθεν βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των  κρατουμένων γενικά αλλά και συγκεκριμένα για δημιουργία σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και δημοσίων ΙΕΚ από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Ε. Φυτράκη, λίγους μήνες πριν, αποδείχθηκε πολύ σύντομα κενό γράμμα. Άλλη μία εξαγγελία με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά και σκοπό τον καθησυχασμό των κρατουμένων και την κατασίγαση των όποιων διεκδικήσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση αυτή είναι άλλη μία κυβέρνηση που εξαπατά, προάγει και προστατεύει τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ, εξαθλιώνει μειώνοντας μισθούς και συντάξεις, χαρίζει σπίτια στις τράπεζες και τις μεγαλοεταιρίες και ξεπουλάει όλη τη δημόσια περιουσία στα κοράκια των πολυεθνικών. Συνεχίζει το έργο των προκατόχων της με περίσσιο ζήλο, στέλνοντας στο καιάδα τις όποιες κοινωνικές ευαισθησίες διατυμπάνιζε οτι έχει, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει τα κατασταλτικά της μοντέλα.

Στη περίπτωση του συντρόφου Ασπιώτη συμπυκνώνεται η εκδικητικότητα, η υποκρισία και ο αυταρχισμός των κρατικών  διωκτικών μηχανισμών. Τον Φεβρουάριο του 2016 άντρες της αντιτρομοκρατικής τραυμάτισαν σοβαρά τον σύντροφο μετά την άρνησή του να δώσει DNA και σαν «φυσικό» επακόλουθο βρίσκεται κατηγορούμενος και για αυτό από την αντιτρομοκρατική και δικάζεται στις 6/4 στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι η εισαγγελική διάταξη που επιβάλλει βίαιη λήψη DNA, θεωρητικά “καταργήθηκε” μετά από τον επίπονο και σκληρό αγώνα που έδωσαν οι πολιτικοί κρατούμενοι με την απεργία πείνας τους τον Μάρτιο του 2015.

Η απεργία πείνας του αναρχικού Π. Ασπιώτη, μπορεί να διεξάγεται μέσα στα στενά όρια της φυλακής, αποτελεί όμως έναν αγώνα που αφορά όλα εκείνα τα κομμάτια της κοινωνίας που συμμετέχουν στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, αντιμετωπίζοντας μόνιμα ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Ένα καθεστώς που χρησιμοποιεί την καταστολή ως φόβητρο, για να συνεχίσει να επιβάλλει την εξαθλίωση και τον έλεγχο. Η αντίσταση απέναντι στο καθεστώς εξαίρεσης που επιβάλλει η εξουσία στους πολιτικούς κρατούμενους και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων όλων των κρατουμένων είναι ταυτόχρονα αγώνας ενάντια στην ίδια την εξουσία. Η αλληλεγγύη μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του αγώνα.

Ο σύντροφός μας Π. Ασπιώτης και οι υπόλοιποι κρατούμενοι βρίσκονται ήδη σε πολυήμερη απεργία πείνας και με μόνο τους όπλο το  το σώμα  και την ίδια τους τη ζωή διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα της πρόσβασης στην εκπαίδευση. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η εισαγγελέας κωλυσιεργούν, έτσι ώστε να σταματήσει η απεργία πείνας και να μην γίνουν τα αιτήματά τους δεκτά. Η Σ. Περιμένη, ο Ε. Φυτράκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Κοντονής παίζουν με την υγεία και τις ζωές των κρατουμένων, υποβάλλοντάς τους σε ένα συνεχές βασανιστήριο. Είναι υπεύθυνοι για τις ζωές τους. Ο σύντροφος Π. Ασπιώτης δεν είναι μόνος! Για οτι συμβεί να περιμένουν την ανάλογη απάντηση!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ Π. ΑΣΠΙΩΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ  ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΙΕΚ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ Π.ΑΣΠΙΩΤΗ 6/4 ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ 9.00 πμ.

Συνέλευση αλληλεγγύης στον Π. Ασπιώτη και στους υπόλοιπους απεργούς πείνας των φυλακών Κορυδαλλού

via athens.indymedia.org