Συστηματικές επιθέσεις φασιστών στο Ρέθυμνο

 

Από τα ξημερώματα της Τρίτης 25 Σεπτεμβρίου έχουν σημειωθεί δυο σοβαρά επεισόδια καθώς και μια πρόκληση από την μεριά των χρυσαυγιτών προς τους αντιφασίστες στην πόλη του Ρεθύμνου.

Και πρώτα λίγα επεξηγηματικά λόγια για την κατάσταση στο Ρέθυμνο…..

Κύρια σημεία αντιπαράθεσης είναι η πλατεία Μικρασιατών στην καρδιά της παλιάς πόλης και τα σχολεία. Η πλατεία Μικρασιατών (που είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγες, όπως αποκαλύπτει και το όνομα της) έγινε από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της, ένας εναλλακτικός χώρος με αυτοσχέδιες προβολές, αυτοσχέδια και μη δρώμενα, όπως συναυλίες, κουκλοθέατρα, θέατρα σκιών, χώρος διανομής τροφίμων προς τους άπορους κτλ. Ταυτόχρονα αποτέλεσε χώρο συνάντησης ντόπιων και μεταναστών και δημιουργούσε τις βάσεις για μια πολυπολιτισμική κοινωνία, βλέποντας τα παιδιά να παίζουν μαζί, καταργώντας όλες τις ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις.

Αυτή η πλατεία αποτελεί αγκάθι για τους φασίστες καθώς καταργεί στην πράξη ολόκληρη την θεωρία τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο είτε να την διαβάλουν παρουσιάζοντας την ως χώρο διακίνησης ναρκωτικών, είτε με οργανωμένες επιθέσεις των 20 και 30 ατόμων να απομακρύνουν τα μέλη του αντιφασιστικού κινήματος που υπερασπίζονται με την σωματική τους ακεραιότητα το δικαίωμα της ελεύθερης ζωής με κυριότερη την επίθεση στις 30 Αυγούστου. Ακόμα και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμα μια οργανωμένη επίθεση από τους χρυσαυγίτες, που χτυπάνε αδιάκριτα όποιον τολμάει όχι μόνο να σκέφτεται διαφορετικά αλλά ακόμα και να ντύνεται διαφορετικά.

Στα σχολεία επίσης υπάρχει ένας ακήρυκτος πόλεμος με την πλειονότητα των καθηγητών και των μαθητών να μένουν αμέτοχοι, καθώς υπάρχει έντονη προπαγάνδα μέσω της παρουσίας τους και την αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους και οι λίγοι μαθητές που είναι μέλη του αντιφασιστικού κινήματος να αποτελούν καθημερινά στόχο με συστηματική άσκηση σωματικής και λεκτικής βίας απέναντι τους. Ως τώρα δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου, κανένας σύλλογος διδασκόντων να έχει καταδικάσει έστω, τα φαινόμενα αυτά και να συμβάλει στην αντιμετώπιση τους.

Τα περιστατικά:

Το πρώτο περιστατικό έγινε την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου τα ξημερώματα, σε στενό δίπλα από την πλατεία Μικρασιατών, όπου τέσσερις φοιτητές έπεσαν θύματα επίθεσης από έξι άτομα μεσήλικα με μπλούζες τις χρυσής αυγής, με μόνο κριτήριο την διαφορετική εμφάνιση τους.

Στις 8 το πρωί την Τετάρτη 26 , που ήταν και ημέρα απεργίας, περίπου 20 νεαρά άτομα προσκείμενα στην χρυσή αυγή προσπάθησαν να κάνουν προπαγάνδα σε λύκειο της πόλης και καθώς εκδιωχτήκαν από τους μαθητές, θεώρησαν τους εαυτούς τους προσβεβλημένους (όπως ειπώθηκε από τους ίδιους) και για αντίποινα περίπου 25 από αυτούς πήγαν στην πλατεία Μικρασιατών για να προκαλέσουν την αντίδραση του αντιφασιστικού κινήματος, που συμμετείχε εκείνη την ώρα στην απεργιακή πορεία, καθώς η πλατεία είναι ένα σημείο που περνάνε συνήθως οι πορείες στο Ρέθυμνο και ήταν πιθανή η δημιουργία έντασης. Όμως ακολούθησε διαφορετικό δρομολόγιο προς την ΔΟΥ Ρεθύμνου και δεν έγινε κάποια συνάντηση και όταν τα μέλη του αντιφα επέστρεψαν στην πλατεία, είχαν φύγει άπραχτοι.

Η κορύφωση των γεγονότων έγινε την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, περίπου στη 1 το μεσημέρι έξω από το προαύλιο του 1ου Λυκείου Ρεθύμνου, καθώς ομάδα φασιστών – μαθητών του εν λόγω λυκείου, απειλούσε μαθητή μέλος του αντιφασιστικού κινήματος πως «δεν θα πήγαινε σπίτι του» και ότι «θα τον περίμεναν όταν σχολούσε». Το παιδί ζήτησε την συνδρομή του αντιφασιστικού κινήματος και κάποια μέλη του, έτρεξαν για να μπορέσουν να τον συνοδεύσουν ώστε να φύγει σώος από το σχολείο. Στο εντωμεταξύ οι χρυσαυγίτες του σχολείου είχαν ειδοποιήσει τηλεφωνικά άλλα μέλη τους, κυρίως μαθητές άλλων λυκείων  και εξωσχολικούς (κάποιοι είναι γνωστοί για τους τραμπουκισμούς τους κατά μεταναστών και αντιφασιστών) και πήγαν διατεθειμένοι για συμπλοκή. Αριθμούσαν περίπου 30 με 40 άτομα και πλησίασαν την ομάδα των αντιφασιστών που περίμενε εκτός τους σχολείου το παιδί και συζητούσαν με τους καθηγητές για το γεγονός. Εκεί τα μέλη της χρυσής αυγής, επιτέθηκαν αρχικά λεκτικά και ακολούθως με σπρωξιές στους αντιφασίστες και ξεκίνησαν την συμπλοκή, η οποία ήταν σύντομη καθώς οι αντιφασίστες προσπάθησαν να αμυνθούν, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ εξελισσόταν η συμπλοκή σε κεντρικό δρόμο της πόλης, περνούσαν αδιάφορα αυτοκίνητα και πολίτες χωρίς να θελήσουν να επέμβουν.

Δέκα λεπτά μετά την έναρξη της συμπλοκής έφτασε και η αστυνομία, ενώ το επεισόδιο είχε ήδη λήξει και προχώρησε σε προσαγωγή τριών μελών του αντιφασιστικού κινήματος που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από τρεις ώρες παραμονή στην ασφάλεια.

Σαν αντίδραση αυτού του γεγονότος ξεκίνησε σήμερα το πρωί κατάληψη στο 1ο και στο Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου που συστεγάζονται, το σχολείο που έγινε η συμπλοκή. Επίσης έγινε Λαϊκή συνέλευση χθες βράδυ στην πλατεία Μικρασιατών για την κοινή αντιμετώπιση της ολοένα αυξανόμενης φασιστικής απειλής στην πόλη, καθώς πολλοί μαθητές προσκολλούνται στον φασισμό της χρυσής αυγής και αποτελούν πόλους δημιουργίας βίας κατά κάθε τι διαφορετικού.

Η κοινωνία του Ρεθύμνου πρέπει να δώσει μια λύση σε αυτό το φαινόμενο, αν και είναι δύσκολο καθώς αυξάνεται η συμπάθεια προς την χρυσή αυγή (αυτό έδιναν οι δυο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις). Πρέπει ο καθένας να πάρει θέση απέναντι στο φαινόμενο του νεοναζισμού και των ακολούθων του….

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως :

ΤΗΝ ΒΙΑΝΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΤΑ ΚΑΨΑΝ ΟΙ ΝΑΖΙ

ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ

Συστηματικές επιθέσεις φασιστών στο Ρέθυμνο

3 σχόλια
  1. iro έγραψε

    Νομιζω ότι τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο σοβαρά και γι’αυτό τον λόγο όλοι οι ανθρωποι με ελευθερη σκέψη , οι καθηγητές και οι γονείς πρέπει εδω και τωρα να ενημερώσουν και να προστατέψουν τα παιδιά τους από τη λαίλαπα του νεοναζισμου. Η κρητη , η ελλάδα και γενικότερα ολη η ευρωπη υπεφεραν απίστευτα και θα ταν ανήκουστο να ξαναζήσουμε όλοι τέτοιες στιγμές . Για να κλεισω , πολυ καλό το χρονικο ετσι ωστε να ειμαστε ολοι ενημεροι για το τι συμβαινει στην πολη και να προλάβουμε καταστάσεις

  2. Ρέθυμνο : Καταγραφή από την mpalothia της δράσης των χρυσαυγιτών στο Ρέθυμνο τον τελευταίο ένα χρόνο | Mpalothia

    […] Συστηματικές επιθέσεις φασιστών στο Ρέθυμνο […]

  3. Ρέθυμνο : Καταγραφή από την mpalothia της δράσης των χρυσαυγιτών στο Ρέθυμνο τον τελευταίο ένα χρόνο

    […] Συστηματικές επιθέσεις φασιστών στο Ρέθυμνο […]

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες