Με αφορμή την σύλληψη Κερκυραίου για δημοσίευση φωτογραφιών αστυνομικών στο Facebook

Η κρατική λογοκρισία και καταστολή συνεχίζεται. Μετά την σύλληψη του Βαξεβάνη που πήρε παγκόσμια διάσταση, οι διωκτικές και εισαγγελικές αρχές αποφάσισαν να φιμώσουν, όχι μόνο τα blogs αλλά και τους λογαριασμούς του facebook και των λοιπών social media. Ένας Κερκυραίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με διάφορες κατηγορίες όπως της “διασποράς ψευδών ειδήσεων που μπορούν να θίξουν το κύρος της χώρας”, επειδή τόλμησε να τραβήξει και να δημοσιεύσει υλικό από τις αστυνομικές δυνάμεις επί το έργο, δηλ. την καταστολή των διαδηλωτών της 28ης Οκτωβρίου. Το ουσιαστικό του “παράπτωμα” ήταν πως φρόντισε να καλύψει τα πρόσωπα των διαδηλωτών αλλά όχι των αστυνομικών, που ως γνωστών δεν φοράνε πλέον διακριτικά, παραβιάζοντας κάθε έννοια συνταγματικότητας. Πλέον πέρα από ανώνυμοι θέλουν να είναι και άγνωστοι, ώστε να παραμένουν ανενόχλητοι και να προχωράνε απερίσπαστοι στην καταστολή κάθε μορφής διαμαρτυρίας. Επίσης ο συλληφθέντας, φρόντισε να παρουσιάσει τα πρόσωπα των οπαδών της Χ.Α. που παρευρίσκονταν μπροστά στα γεγονότα.

Η είδηση φυσικά δεν παρουσιάστηκε στην τηλεόραση (καθότι άγνωστος), αλλά κυκλοφόρησε σε blogs, sites και χρήστες του internet και των social media. Γνωρίζαμε για την συμφωνία με την google, που έχουν υπογράψει σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου, με σκοπό να γνωρίζουν την ip του κάθε διαχειριστή blog, ώστε να υπάγεται στην κατά τόπους νομοθεσία. Δεν γνωρίζαμε πως το facebook έχει υπογράψει παρόμοια σύμβαση, καθώς το ευρωπαϊκό του τμήμα εδρεύει στην Ιρλανδία (καθώς εκεί βρίσκονται οι servers) και υπάγεται στους εκεί νόμους και όχι στους ελληνικούς. Ακόμα και οι ευρωπαϊκοί νόμοι προστατεύουν τους χρήστες αλλά σε αυτή την χώρα μάλλον έχει ανασταλεί η ισχύς τους, καθώς βλέπουμε πως υπάρχει μόνο επιλεκτική εφαρμογή τους, εις όφελος μόνο των ανωτέρων κοινωνικών τάξεων.

Τα πολλά λόγια είναι περιττά. Πρέπει να υποστηρίξουμε κάθε ανεξάρτητη φωνή στο internet, με την ίδια θέρμη που υποστηρίζουμε τους αγώνες μας στο δρόμο, καθώς πλέον αποτελεί το κυριότερο μέσο αντιπροπαγάνδας. Μόνο σε αυτό μπορούμε να ενημερωνόμαστε πραγματικά, για κάθε μικρό και μεγάλο που συμβαίνει, με μοναδικό φίλτρο, την κριτική μας σκέψη.

Ας δημιουργήσουμε ένα δίκτυο blog, site κτλ ώστε να υποστηριζόμαστε,  να επικοινωνούμε και να ενημερώνουμε άμεσα.

Jonny B Androul

Πηγές : διάφορα blog και sites

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες