ΣΥΒΧΨΑ, Σ.Ε.Πλαίσιο & ΠΑ.Σ.Ε.Wind: Ανακοίνωση για την κινητοποίησή μας ενάντια στη «λευκή νύχτα» του Ιλίου [24/6/17]

0
169

Ανακοίνωση για την κινητοποίησή μας ενάντια στη «λευκή νύχτα» του Ιλίου (Σάββατο 24/6/17) και για τη «διενέργεια ελέγχων» στους παρανομούντες καταστηματάρχες

(…ή αλλιώς, πώς για μια ακόμα χρονιά το σύμπλεγμα τοπικής – κεντρικής εξουσίας, της αστυνομίας και των αφεντικών στήριξε μια ακόμα παράνομη φιέστα εξόντωσης των εργαζομένων και εργοδοτικής-καταναλωτικής καφρίλας)

Το απόγευμα του Σαββάτου 24/6/2017 βρεθήκαμε ως εργατικά σωματεία στο Ίλιον συμμετέχοντας για 2η συνεχόμενη χρονιά στις κινητοποιήσεις ενάντια στη «λευκή νύχτα», την οποία διοργάνωνε ο Δήμος Ιλίου για 5η χρονιά.

Έχοντας κάνει κάλεσμα σε εργατική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Ιλίου για τις 6μμ, πολύ γρήγορα ξεκινήσαμε τον αποκλεισμό αρκετών εμπορικών καταστημάτων, τα οποία επρόκειτο να ανοίξουν λίγο πιο μετά και να λειτουργήσουν μέχρι τα ξημερώματα. Οι αποκλεισμοί αυτοί κράτησαν για 4 ώρες περίπου και κατά τις 10μμ προχωρήσαμε σε διαδήλωση σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους του Ιλίου. Στην όλη κινητοποίηση συμμετείχαν πολλοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες από εργατικά σωματεία, συλλογικότητες και συνελεύσεις γειτονιάς που συμμετέχουν στο Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια καθώς και από συλλογικότητες του Ιλίου και της ευρύτερης περιοχής. Μέσα από την δράση μας αυτή, τις διάφορες ανακοινώσεις που μοιράζονταν, τα συνθήματα που φωνάζαμε και τις συζητήσεις που κάναμε με συναδέλφους-συναδέλφισσες και κόσμο που διέρχονταν, καταφέραμε και πάλι να καταδείξουμε το δίκιο του αγώνα μας και την εργοδοτική-καταναλωτική καφρίλα της «λευκής νύχτας». Και βέβαια, σε κάποιο βαθμό (για αρκετές ώρες και σε μεγάλη εδαφική έκταση) επιτύχαμε και να μπλοκάρουμε έμπρακτα τη διεξαγωγή της. [περισσότερα ΕΔΩ]

Παράλληλα με την κινητοποίηση αυτή, στο εμπορικό κέντρο του Ιλίου συνέβησαν και κάποια ακόμα γεγονότα, τα οποία όλοι οι άμεσοι εμπλεκόμενοι σε αυτά έχουν φροντίσει ως σήμερα να τα κρατήσουν κρυφά. Αναφερόμαστε βέβαια στο τι συνέβη σε σχέση με το ζήτημα της «διενέργειας ελέγχων» του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) και της αστυνομίας.

Ήδη πριν από αρκετό καιρό είχαμε προχωρήσει ως σωματεία σε επίσημη καταγγελία προς το Σ.ΕΠ.Ε και το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Οικονομίας, τα σχετιζόμενα Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, την Περιφέρεια και τις Αντιπεριφέρειες Αττικής και άλλους αρμόδιους φορείς. Παράλληλα προχωρήσαμε και σε σχετική παρέμβαση στο ΣΕΠΕ όπου και θέσαμε μια σειρά από ζητήματα. Και πράγματι προέκυψε -αυτό ακριβώς που αναμέναμε- ότι η «λευκή νύχτα» στο Ίλιον (για ακόμα μια χρονιά), όπως και όλες οι αντίστοιχες διοργανώσεις στο Νομό Αττικής γίνονται υπό ένα καθεστώς κατάφωρης παρανομίας. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι έως σήμερα δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη αδειοδότηση Περιφερειακού Συμβουλίου για την παράταση των ωραρίων των εμπορικών καταστημάτων. Βέβαια, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος και όπως καταδεικνύουμε στη συνέχεια, αυτό γίνεται καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους. Επίσης, σημειώνουμε ότι ακόμα και αν έχει δηλωθεί «νόμιμα» η απασχόληση των εργαζομένων για τις ώρες της «λευκής νύχτας» (όπως και γίνεται σε πολλές περιπτώσεις), το ίδιο το γεγονός ότι τα καταστήματα λειτουργούν πέραν του καθορισμένου νόμιμου ωραρίου, συνιστά από μόνο του μια παρανομία. Κατά συνέπεια καλούνταν το ΣΕΠΕ, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και η αστυνομία να προχωρήσουν σε ελέγχους και πρόστιμα.

Κι εδώ είναι που και πάλι θα ξεκαθαρίσουμε ότι η οργή μας για τις «λευκές νύχτες» θα ήταν η ίδια και ότι θα επιδιώκαμε και πάλι την ακύρωσή τους ακόμα και αν ήταν «νόμιμες».

Βρισκόμενα στο Ίλιον εκείνο το βράδυ, μέλη των σωματείων μας είδαν «από πρώτο χέρι» το πώς τελικά η «διενέργεια ελέγχων» κατέληξε να είναι ένα απόλυτο φιάσκο με την επιθεώρηση εργασίας να επιβεβαιώνει τον διακοσμητικό της ρόλο αλλά και την απροθυμία της να πραγματοποιήσει ελέγχους με βολικό προκάλυμμα την πλήρη υποταγή της αστυνομίας στους τοπικούς άρχοντες τους οποίους παρακολουθούσε ανάλγητα να πραγματοποιούν ένα show παρανομίας, παρεμπόδισης των θεσμικών οργάνων και προκλητικότητας.

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν σχεδόν συμπτωματικά κατά τις 8μμ, όταν συμμετέχοντες στην εργατική συγκέντρωση αποδοκίμασαν δύο αστυνομικούς που έκαναν έλεγχο σε πλανόδιο πωλητή μπαλονιών και τους αντέτειναν το να πάνε να ελέγξουν κανένα μαγαζί. Στη συνέχεια, όπως ενημερωθήκαμε από αυτούς τους αστυνομικούς, αυτοί ήταν  επιφορτισμένοι με το να καταγράψουν τα μαγαζιά που θα λειτουργούν πέραν του νόμιμου ωραρίου και κατόπιν να δώσουν τα στοιχεία στην Περιφέρεια. [Παρεμπιπτόντως, μια τέτοια διαδικασία ούτε καταγράφεται σε κάποια σχετική νομική διάταξη, ούτε επιβεβαιώνεται ως πρακτική από την πλευρά της Περιφέρειας. Η αστυνομία, όπως και το ΣΕΠΕ, ήταν επιφορτισμένη για την επιβολή προστίμων.]  Μετά από τον πρώτο αυτό έλεγχο σταμάτησε κάθε διαδικασία ελέγχου από την πλευρά τους. Ώσπου κατά τις 9μμ ξεκίνησαν να μπαίνουν σε κάποια μαγαζιά. Στο τέταρτο στη σειρά μαγαζί εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ζενέτος με μια κουστωδία δημοτικών συμβούλων, εικονοληπτών και λοιπών παρατρεχάμενων και όλοι μαζί άρχισαν να επιτίθενται λεκτικά στους αστυνομικούς. Και κάπως έτσι οι έλεγχοι σταμάτησαν επιτόπου.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι από πολύ νωρίς το εμπορικό κέντρο του Ιλίου ήταν γεμάτο από διαφόρων λογής αστυνομικών δυνάμεων. Μάλιστα, πολύ πριν από το περιστατικό που μόλις αναφέραμε, ο ίδιος ο δήμαρχος περνώντας από την κεντρική πλατεία έκανε και επιτόπια συνάντηση με τους επικεφαλής της αστυνομίας.

Αμέσως μετά από αυτή τη νέα παύση των ελέγχων, κατόπιν ενημέρωσης που απαιτήσαμε και πάλι να έχουμε, μας μεταφέρθηκε ότι κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας θα συνέχιζε τους ελέγχους μαζί με αστυνομικούς. Μέχρι να έρθει το κλιμάκιο των Επιθεωρητών και κυρίως μέχρι …να βρουν να παρκάρουν (!!!) οι αστυνομικοί με πολιτικά από τα κεντρικά που θα τους συνόδευαν, η ώρα πήγε 10μμ. Ο πρώτος έλεγχος της Επιθεώρησης Εργασίας, που κατά πάγια πρακτική δηλώνει αναρμόδια για το ωράριο λειτουργίας και ελέγχει μόνο τις καταστάσεις των εργαζομένων (βλ. σχετική καταγγελία ΣΥΒΧΨΑ ως προς το ζήτημα αυτό), έγινε σε ένα βιβλιοπωλείο, υπό την επίβλεψη ενός δημοτικού συμβούλου, που έσπευσε να μπει μέσα. Στο δεύτερο μαγαζί που προσπάθησε να μπει το μεικτό κλιμάκιο των 5 υπαλλήλων του ΣΕΠΕ και 2 αστυνομικών με πολιτικά, ο ίδιος δημοτικός σύμβουλος μαζί με αρκετούς άλλους «αγανακτισμένους» παρατρεχάμενους έκαναν «περιφρούρηση», μην επιτρέποντας την είσοδο. Κατόπιν αυτού οι έλεγχοι σταμάτησαν και πάλι, όπως μας ειπώθηκε, προκειμένου να έρθουν από τα κεντρικά αστυνομικές ενισχύσεις με πολιτικά.

Να σημειώσουμε επίσης ότι καθώς η διαδήλωσή μας -ακολουθώντας το δρομολόγιο που εξ αρχής είχαμε ορίσει- προσέγγιζε προς το σημείο που παρεμποδίζονταν οι έλεγχοι, όλοι αυτοί οι τύποι απομακρύνθηκαν άρον άρον.

Μετά και το πέρας και της διαδήλωσης, αποχωρήσαμε όλοι μαζί από την περιοχή.

Σε σχέση με το αποτέλεσμα των «ελέγχων», πριν από κάποιες ημέρες λάβαμε επίσημη σχετική αναφορά από το ΣΕΠΕ. Κι έτσι «ενημερωθήκαμε» τόσο για το τί έγινε μετά την αποχώρησή μας, αλλά και συνολικά με τους ελέγχους του ΣΕΠΕ, που αποτέλεσαν μια φαρσοκωμωδία, που για μας όμως δεν είχε καθόλου πλάκα. Η αναφορά αυτή συνιστά ένα μνημείο κοροϊδίας προς τα εργατικά μας σωματεία και προς όλους τους εργαζόμενους, ιδίως γι’ αυτούς που ξεπατώθηκαν στη δουλειά για μια ακόμα «λευκή νύχτα». Και ως τέτοιο μνημείο την παραθέτουμε παρακάτω, όπως ακριβώς μας την έστειλαν. Κατά το ΣΕΠΕ εκείνο το βράδυ στο Ίλιον υπήρξαν είτε κλειστά μαγαζιά, είτε ανοιχτά  μαγαζιά στα οποία εργάζονταν αποκλειστικά μέλη της οικογενείας του ιδιοκτήτη!

Από τη μία, έχουμε τον απροκάλυπτο τραμπουκισμό που εκδηλώθηκε από τον δήμαρχο και την κουστωδία του, τόσο προς τους επιθεωρητές, όσο και προς τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στα κλιμάκια των ελέγχων. Μια τέτοια στάση από την πλευρά του Ζενέτου ίσως βέβαια να μην ξαφνιάζει όσους τον γνωρίζουν καλύτερα, όπως τον κόσμο που ζει και εργάζεται στο Ίλιον και όσους συναγωνιστές μας συμμετέχουν σε ταξικούς-κοινωνικούς αγώνες και αναπτύσσουν δράση στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το πώς εδώ και χρόνια προχωρά στην παράνομη διοργάνωση των «λευκών νυχτών».

Και βέβαια έχοντας σαφή γνώση για το ρόλο που παίζει η αστυνομίαδεν μας κάνει και τόσο εντύπωση η ανοχή που επέδειξε απέναντι στη στάση αυτή του δημάρχου και της κουστωδίας του. Όπως και η ουσιαστική απροθυμία της να συνεισφέρει στους ελέγχους, όπως κατά το νόμο ήταν υποχρεωμένη να κάνει, κάνοντας έτσι ξεκάθαρες πλάτες προς το δήμαρχο και προς τους παρανομούντες καταστηματάρχες. Κι ενώ πέρσι για την αδράνειά της επικαλέστηκε το φαιδρό επιχείρημα ότι η παρουσία αστυνομικών στους ελέγχους θα κινδύνευε από όλους εμάς που διαδηλώναμε, φέτος επικαλέστηκε αρχικά ότι δεν έβρισκαν παρκάρισμα οι αστυνομικοί που θα έκαναν ελέγχους και ότι περίμεναν διαρκώς ενισχύσεις… Η απροθυμία της αστυνομίας σηματοδοτήθηκε και από την ξεκάθαρη άρνησή των υπευθύνων στη ΓΑΔΑ και στο τοπικό ΑΤ να μας στείλουν επίσημη αναφορά για το τί έγινε τη νύχτα εκείνη στο Ίλιον.

Κι αν γενικά δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση το να κάνει η αστυνομία πλάτες σε παρανομούντα αφεντικά και δημάρχους, δε θα κλείσουμε το ζήτημα αυτό έτσι απλά. Η αστυνομία και η ΓΑΔΑ (στην οποία και πήγε  το έγγραφο για να δρομολογήσει ελέγχους) υπάγεται στο υπουργείο «προστασίας του πολίτη». Οπότε, γίνεται σαφές ότι πλήρη ευθύνη για ό,τι έγινε στο Ίλιον εκείνο το βράδυ έχουν πρώτιστα ο υπουργός Τόσκας, αλλά και ο ίδιος ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του.

Από την άλλη, το ΣΕΠΕ υποτίθεται ότι έκανε τη δουλειά του… Πράγματι είδαμε τους 5 επιθεωρητές να είναι έτοιμοι επί τω έργω. Ωστόσο, εμείς δεν κρίνουμε βάσει των όποιων προθέσεων. Κρίνουμε βάσει αποτελέσματος. Ως προς το αποτέλεσμα λοιπόν, αρκεί να δούμε την κατάπτυστη αναφορά που συνέταξαν και μας έστειλαν, την οποία και παραθέσαμε και λίγο πιο πάνω.  Επίσης, από την πλευρά μας είχαμε επισημάνει ρητά στο ΣΕΠΕ τον κομβικό ρόλο που θα έπαιζε η αστυνομία. Επίσης, είχαμε επισημάνει ότι θα πρέπει να υπάρχει αρκετές μέρες πριν επίσημη ανακοίνωση από το ΣΕΠΕ για τις παρανομίες που θα συνιστούσε η «λευκή νύχτα». Ωστόσο, παρόλο που η νομική σύμβουλος του μας είχε διαβεβαιώσει (και μέχρι και τελευταία στιγμή μας έλεγε) ότι θα βγει σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Επιπλέον δεν είδαμε ούτε μια μήνυση να γίνεται προς όσους παρεμπόδιζαν τους ελέγχους. Ούτε και κάποια σχετική καταγγελία του ΣΕΠΕ έχουμε δει ως σήμερα. Όσο και αν το θέλει το ΣΕΠΕ, εμείς σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ότι αυτό λειτουργεί ως «προστάτης» των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ότι του βάζουν εμπόδια οι όποιοι άλλοι εμπλεκόμενοι (βλ. αστυνομία). Η ευθύνη λοιπόν για τη διοργάνωση της «λευκής νύχτας» είναι επίσης και του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ Ηλιόπουλου και της υπουργού Εργασίας Αχτσιόγλου και  συνακόλουθα και  του Τσίπρα και της κυβέρνησής του.

Και βέβαια δεν ξεχνάμε την ευθύνη της Περιφέρειας (Δούρου) και των Αντιπερειφερειών (Τζόκας – για την περίπτωση του Ιλίου), που καλύπτονται τυπικά πίσω από τη μη αδειοδότηση για «λευκές νύχτες», μη κάνοντας καμιά ουσιαστική περαιτέρω κίνηση εναντίον τους, όταν αυτές τελικά γίνονται.

Η αδράνεια που επιδεικνύεται από όλους αυτούς (κυρίως από ΣΕΠΕ και Περιφερειάρχες), είτε εν μέρει, είτε συνολικά, δείχνει ξεκάθαρα σε όλους εμάς τους εργαζόμενους ότι υπάρχει μια κεντρική πολιτική κατεύθυνση, μέσω της μεθόδου «εναντιωνόμαστε στα λόγια, αλλά ουσιαστικά κάνουμε τα στραβά μάτια», να αφήνουν ανοιχτό το περιθώριο για τις «λευκές νύχτες».

Κι αν πράγματι, η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοι της δεν αποδέχονται τις κατηγορίες που τους αποδίδουμε, τους καλούμε να το αποδείξουν με τον εξής απλό τρόπο: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ. Κάτι μας λέει βέβαια, ότι δεν πρόκειται να το κάνουν…

Ως σωματεία θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση προς τους εκάστοτε αρμόδιους κρατικούς και κυβερνητικούς φορείς, καταδεικνύοντας τις ευθύνες τους για την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα.

Η ενασχόλησή μας με καταγγελίες και τη νομική διάσταση τέτοιων ζητημάτων λειτουργεί ενισχυτικά στην κινηματική μας δράση και όχι σαν μια αποκομμένη ρεφορμιστική διεργασία, που από κάποιον πρέπει να γίνει.

Δεν έχουμε άλλωστε καμία αυταπάτη ότι η δικαίωση των διεκδικήσεών μας θα έρθει μέσα από την «εφαρμογή της νομιμότητας».

Συνεχίζουμε να δυναμώνουμε τους αγώνες μας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας, με βασικά όπλα μας την οργάνωσή μας από τα κάτω, τη συλλογική αντίσταση και την ταξική αλληλεγγύη.

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.
ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ!

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο
Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind


Προηγούμενες σχετικές ανακοινώσεις μας:

Ανακοίνωση για την καταγγελία μας για τις «λευκές νύχτες» σε Κορωπί, Ίλιον και Μαρούσι, καθώς και για τη σχετική παρέμβασή μας στο ΣΕΠΕ στις 15/6 [ΠΑ.Σ.Ε. Wind, ΣΥΒΧΨΑ & Σ.Ε.Πλαίσιο]

Κάποιες νομικές σημειώσεις περί «λευκών νυχτών» – Οι ευθύνες του ΣΕΠΕ και των Περιφερειών – Γιατί η κυβέρνηση μέσω του ΣΕΠΕ, των Περιφερειών και της Αστυνομίας στηρίζει τις «λευκές νύχτες» [ΣΥΒΧΨΑ]