Ο αναρχικός των δύο κόσμων [βιβλίο]

0
184

[su_heading align=”left”]Η συγγραφέας Ursula Le Guin (Ούρσουλα Λε Γκέν) είναι πασίγνωστη στους κύκλους των φίλων της επιστημονικής φαντασίας, όχι μόνο για τις εκπληκτικές της ιδέες και τους εναλλακτικούς κόσμους που παρουσιάζει αλλά και για την πολιτική της οξυδέρκεια που συνδιάζεται αρμονικά με ένα είδος όπως η Ε.Φ. που δεν προσφέρεται και τόσο για πολιτική ανάλυση.
Στα έργα της περιγράφει με λεπτομέρεια εναλλακτικές κοινωνίες φανταστικών κόσμων όπου τα γνωστά κοινωνικά προβλήματα είναι παρόντα και αντιμετωπίζονται με εντελώς διαφορετικούς, εναλλακτικούς τρόπους.[/su_heading]

Ο “Αναρχικός των δύο κόσμων” είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που εντάσσεται στην “Χαϊνιανή σειρά” μυθιστορημάτων της Λε Γκεν, στην οποία οι ιθαγενείς του πλανήτη Χάιν διέσπειραν τα κύτταρα της ζωής στο γαλαξία*.

[su_spoiler title=”info: Σχετικά με την Χαινιανή Σειρά”]*Η Χαινιανή Σειρά ξεκίνησε το 1964 με το “Περιδέραιο της Σέμλεϊ” (ή “Η Προίκα της Άνγκιαρ”). Η θεωρία της “Εξωθεν Κατευθυνόμενης Πανσπερμίας” ανακοινώθηκε στην επιστημονική κοινότητα 9 χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1973 από τον Φράνσις Κρηκ που βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ ιατρικής το 1962 για την ανακάλυψη του DNA. Στα αγγλικά ο τίτλος είναι “The Dispossesed” (=εξόριστος, αποκυρηγμένος, εξορκισμένος).[/su_spoiler] [su_box title=”Η ιστορία:”]Το μυθιστόρημα παρακολουθεί ένα φυσικομαθηματικό επιστήμονα που γεννιέται στον πλανήτη “Ανάρες” όπου η κοινωνία είναι οργανωμένη σύμφωνα με τις αναρχικές δομές. Ο πλανήτης αυτός είναι ένας δορυφόρος του πλανήτη ΙΟ και οι κάτοικοι προέρχονται από τον ΙΟ, έναν πλανήτη ο οποίος μοιάζει περίπου σαν τη Γη της εποχής του ψυχρού πολέμου με το καπιταλιστικό και το “σοσιαλιστικό” μπλοκ. Μετά από μια νικηφόρα επανάσταση των καταπιεσμένων του ΙΟ με αναρχικό πρόσημο, τους παραχωρήθηκε το “φεγγάρι” προκειμένου να εφαρμόσουν το κοινωνικό τους πείραμα.

Η Λε Γκεν παρακολουθεί με λεπτομέρεια την καθημερινότητα του ήρωά της στην αναρχική αυτή κοινωνία, παρουσιάζοντας μια σειρά προβλημάτων που προκύπτουν από το αφιλόξενο περιβάλλον του πρωτόγονου από πλευράς φυσικής εξέλιξης πλανήτη και των αναρχικών σχέσεων μεταξύ των κατοίκων του.
Η επιστημονική έρευνα του ήρωα τον οδηγεί σε επικοινωνία με αντίστοιχους επιστήμονες άλλων πλανητών, κυρίως του ΙΟ. Σύντομα, οι επιστήμονες του ΙΟ τον καλούν να επισκεφτεί τον πλανήτη τους προκειμένου να δουλέψουν μαζί τις ενδιαφέρουσες ιδέες που έχει διατυπώσει. Δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει άλλη περίπτωση όπου κάποιος κάτοικος του πλανήτη “Ανάρες” να έχει επισκευτεί τον ΙΟ, δημιουργούνται πρωτόγνωρες καταστάσεις.[/su_box]

Η φράση που έχει χαρακτηρίσει το βιβλίο (και αναφέρεται κάπου και από την Κατερίνα Γώγου) είναι η εξής:

[su_animate]”Αν θέλεις εγκληματίες, φτιάξε νόμους. Αν θέλεις κλέφτες φτιάξε ιδιοκτήτες”.[/su_animate]

Από πολιτικής άποψης δεν είναι λίγες οι αναφορές αναρχικών συλλογικοποιήσεων στο έργο της Λε Γκεν.

Μέχρι πρόσφατα εκδιδόταν στη Θεσσαλονίκη περιοδικό αντιεξουσιαστικού προσανατολισμού και περιεχομένου με το όνομα “Ανάρες”. Τα τεύχη του εδώ.

Μέχρι σήμερα το μυθιστόρημα αυτό, παρόλο που έχει διακριθεί σε διεθνές επίπεδο, δεν έχει μεταφερθεί σε κάποιο κινηματογραφικό σενάριο.

Καλή ανάγνωση:

[su_document url=”http://mpalothia.net/wp-content/uploads/2016/08/o_anarhikos_twn_dio_kosmwn.pdf” height=”700″]