Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας: Με αφορμή τα 13 χρόνια καταδίκης σε φυλάκιση του Περικλή και της Ηριάννας

0
169

 

Με αφορμή …

… τα 13 χρόνια καταδίκης σε φυλάκιση του Περικλή και της Ηριάννας, για συμμετοχή στη ΣΠΦ και για οπλοκατοχή με μόνο στοιχείο χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA που βρέθηκε σε γεμιστήρα εκτός όπλου.

… όλο το κίνημα αλληλεγγύης διάσημων, άσημων, επιστημόνων, εργαζομένων και μη που υπήρξε για την υποστήριξη της άμεσης απελευθέρωσής της.

… την καταφανή αδικία της τελευταίας απόφασης του δικαστηρίου.

«Εύχομαι να είχα το κουράγιο να ζήσω μια αληθινή ζωή όπως εγώ την επιλέγω και όχι με βάση το τι περιμένουν οι άλλοι από εμένα» Τελευταία λόγια ενός ετοιμοθάνατου.

Σε μια προσπάθεια εκλογίκευσης όσον αφορά στο παράλογο και άδικο της υπόθεσης, μια διαδικασία-αδιέξοδο από μόνη της, πολλοί/ες μπήκαν σε μια διαδικασία να υποστηρίξουν, να αναζητήσουν ή να βρουν επιχειρήματα που έχουν ως βάση τους την ιδιότητα, την νομιμότητα και την επιστήμη.
Για εμάς η ουσία της μάχης αυτής, αλλά και κάθε μάχης δε βρίσκεται σε κανένα από τα παραπάνω. Κι αυτό γιατί πολύ απλά, το ζήτημα δεν είναι η καριέρα ή το μορφωτικό επίπεδο της Ηριάννας. Ο αγώνας για απελευθέρωση αφορά όλους/όλες. Είτε είναι ακαδημαϊκός, είτε εργαζόμενος, είτε επιστήμονας ή και τίποτα από τα παραπάνω.

Όσον αφορά στο επιχείρημα της επιστημονικής ορθότητας της διαδικασίας λήψης του γενετικού υλικού, για την ενίσχυση της αθωότητας τόσο του Περικλή όσο και της Ηριάννας, προκύπτει ένα ζήτημα χρήσης της επιστήμης ακόμη και από τον κόσμο του ευρύτερου κινήματος. Επίσης, προκύπτει το ερώτημα τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που θα υπήρχε αρκετό γενετικό υλικό ώστε να την “ενοχοποιεί’; Τότε, δε θα μπορούσαμε να μιλάμε για απελευθέρωσή της; Το όλο ζήτημα είναι ότι πρέπει να απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση της κάθε Ηριάννας που φυλακίζεται για τις κοινωνικές της σχέσεις και για τους ανθρώπους με τους οποίους επέλεξε να ζει.

Κι ενώ η επιστήμη θα έπρεπε να οδηγεί σε λογικές χειραφέτησης, απελευθέρωσης κάθε άλλο παρά αυτό κάνει. Αντί η χρήση της να είναι ευεργετική για το κοινωνικό σύνολο, ώστε οι άνθρωποι να ζουν πιο ελεύθερα, πιο ποιοτικά, να μπορούν να λύσουν βασικά ζητήματα επιβίωσης και διαβίωσης, καταλήγει να είναι άκρως χειραγωγική και ιδιαιτέρως σωφρονιστική.
Τόσο οι θεωρητικές, όσο και οι βιο-επιστήμες καταλήγουν να χρησιμοποιούνται μόνο εις βάρος των ζωών μας. Μας διαχωρίζουν σε φύλα, φυλές, χρωμοσώματα, γονίδια, ανθρώπους φυσιολογικούς ή ανώμαλους, ανθρώπους ολοκληρωμένους ή υπολλειματικούς, ανθρώπους που είναι σε θέση να ζουν μια αξιοπρεπή ζωή ή όχι. Βασικό κριτήριο για την επιστήμη υποκινούμενη από την εξουσία, είναι το πόσο χρήσιμος ή όχι, επικίνδυνος ή όχι είσαι για τους εξουσιαστές. Με βάση αυτό λοιπόν το κριτήριο, μπορείς να φυλακιστείς, να πεθάνεις ή και να ζήσεις μια κοινή ζωή. Η επιστήμη είναι αυτή που καθορίζει το φύλο, την προέλευσή, το στιγματισμό ή όχι και στην προκειμένη την καταδίκη είτε για παραδειγματισμό, είτε για τιμωρία στη μη συμμόρφωση, είτε για εκφοβισμό.

Πρέπει λοιπόν να επικαλούμαστε μια επιστήμη η οποία μας χειραγωγεί; Ή πρέπει να αμφισβητούμε τη χρήση της κάθε φορά που συμβαίνει προς όφελος των εξουσιαστών και εις βάρος της ελευθερίας μας; Και να αγωνιζόμαστε για μια επιστήμη η οποία θα βοηθά τους ανθρώπους να ζουν αυτόνομα, ελεύθερα, χωρίς σύνορα, φραγμούς και εμπόδια στις προσωπικές τους επιλογές. Που δε θα ορίζει το πώς θα ζει κανείς.

Η δημοκρατία τους όπως φαίνεται, απειλείται από την Ηριάννα και τον Περικλή. Δύο ανθρώπους που απλά επέλεξαν ως σύντροφο και ως συγκάτοικο έναν πρώην συλληφθέντα και οριστικώς αθωωθέντα. Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που δίνουν συγχωροχάρτια στους νεοναζί ηγέτες της Χ.Α., σε πρεζέμπορους και καταχραστές χρήματος.

Το όλο ζήτημα τόσο για τον Περικλή, την Ηριάννα, όσο και για το κίνημα αλληλεγγύης για την αθώωσή της είναι να γίνει αντιληπτό το εξής απλό. Είτε η επιστήμη το αποδείκνυε, είτε όχι το γενετικό υλικό και οποιοδήποτε άλλο «επιστημονικά τεκμηριωμένο» στοιχείο δε θα έπρεπε να είναι η αφορμή για να ελευθερώσει ή να φυλακίσει έναν άνθρωπο. Επίσης, η ακαδημαϊκή καριέρα ως μια άλλου τύπου «επίκληση στην αυθεντία», δε θα έπρεπε να αποτελεί κριτήριο αθώωσής ή υποστήριξης της συγκριτικά με έναν άλλο άνθρωπο που είναι ένας απλός εργαζόμενος.
Επιστήμονας ή όχι, άσημος ή διάσημος, άντρας ή γυναίκα, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να ζήσει με όποιους εκείνος έχει επιλέξει και καμία δικαιοσύνη ή εξουσία δεν μπορεί να έχει το δικαίωμα να το στερήσει αυτό από κανέναν. Είτε μπορεί να το στηρίξει νομικά, επιστημονικά κοκ είτε όχι. Γι αυτό το λόγο και η επάρκεια των επιστημονικών στοιχείων ή όχι δε μπορεί να αποτελεί επιχείρημα του κόσμου του κινήματος καθώς εγείρεται το εξής ερώτημα: στην περίπτωση που τα επιστημονικά τεκμήρια θα ήταν επαρκή, τότε η δικαστική εξουσία θα είχε το δικαίωμα να υπαγορεύσει στην κάθε Ηριάννα με το ποιους θα ζει, και ποιό θα είναι το μέλλον της με βάση αυτές τις επιλογές της;

Είμαστε αλληλέγγυοι στην Ηριάννα και στον Περικλή διότι κατάφορα αδικούνται από την εξουσία με στέρηση της ελευθερίας τους. Τελεία! Αυτό δεν σημαίνει όμως ούτε ότι τους φανταζόμαστε ως αγωνιστές ή «δικούς μας», ούτε αποδεχόμαστε επιλογές κοινωνικής αναρρίχησης ή πλουτισμού που προάγουν την ενσωμάτωση στο υπάρχον σύστημα όπως η επαγγελματική αποκατάσταση ή η ακαδημαϊκή καριέρα στον βαθμό που αναπαράγουν το κυρίαρχο ατομικιστικό παράδειγμα της καπιταλιστικής επιτυχίας. Πόσο μάλλον να αποδεχθούμε νουθεσίες αλληλεγγύης από τους διάφορους οικείους που κινούνται στην σφαίρα της νομιμότητας και του καθωσπρεπισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι σε κάθε εξουσιαστική κοινωνία ακόμα και σε μία που αποκαλείται δημοκρατική, δίκαιο είναι η επιβολή της Θέλησης του ισχυρού.

Βαρκελώνη – Ροζάβα – Γένοβα – Αμβούργο – Αθήνα
22/7/2017
Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας

https://www.facebook.com/solidarityhealthworkers/