Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής: Ίδια είναι τα αφεντικά, δεξιά και αριστερά

0
229

ΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ, ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η οικονομική κρίση που εδώ και χρόνια δεσπόζει στον ελληνικό κοινωνικό-πολιτικό βίο, αλλά και σε χώρες της περιφερειακής καπιταλιστικής Ευρώπης, αποτελεί την κύρια πρόφαση και αιτιολόγηση από μέρους του εξουσιαστικού μηχανισμού για τη θεσμοθέτηση μέτρων που ανταποκρίνονται στις επιταγές του εγχώριου και κυρίως του διεθνούς κεφαλαίου, στις ανάγκες ενός αγοραίου κρατικού μηχανισμού που έχει πλέον απεμπολήσει κάθε προσωπείο πρόνοιας και δικαίου, που τόσα χρόνια επικαλούνταν. Σήμερα και ενώ τα τελευταία φύλλα συκής έχουν πέσει, η αριστερή διακυβέρνηση του τόπου τάσσει προς ψήφιση στο πολιτικό προσκήνιο την υιοθέτηση ενός νέου ασφαλιστικού μοντέλου, ως επιταγής των κηδεμόνων της διεθνούς οικονομικής σκηνής (Ε.Ε & ΔΝΤ ).

Ενός νέου νομοσχεδίου κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο έρχεται ως αντίκτυπος των χρόνιων παιχνιδιών που γίνονταν είτε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας είτε και λαϊκισμού σε βάρος των εργαζομένων. Κάλυψη χρεών του κράτους , ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, δανειοδοτήσεις με μηδενικό επιτόκιο εφοπλιστών και επιχειρηματιών, χάσιμο χρημάτων των ταμείων στο χρηματιστήριο, είναι μερικοί από τους λόγους, μεταξύ των οποίων, που τίθεται τόσο επιτακτικά από τους « εταίρους» του κύριου Τσίπρα  η αλλαγή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Χαμένα δισεκατομμύρια προς όφελος του κεφαλαίου, τα οποία επωμίζεται εν τέλει ολόκληρη η κοινωνία.

-Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή στα 62 αν ο εργαζόμενος συμπληρώνει σαράντα έτη ασφαλιστικού βίου.

-Αύξηση των εισφορών υγείας και για τους ήδη συνταξιούχους. -Ενοποίηση και συρίκνωση των κλάδων ασφάλισης, πρόνοιας και περίθαλψης σε νέο φορέα με κορμό το ΙΚΑ (ΕΦΚΑ).

-Μείωση των κύριων συντάξεων των νέων αλλά και των παλαιών συνταξιούχων και αναδρομική κατάργηση της κύριας σύνταξης για όσους αποχωρούν από την εργασίας έως 1/7/2015.

-Σταδιακή κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης που ποτέ δεν χρηματοδοτήθηκε από το κράτος αλλά από τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

-Κατάργηση του ΕΚΑΣ και μεταβολή του ύψους των συντάξεων με ειδικές ρήτρες ώστε οι μειώσεις να γίνονται αυτόματα χωρίς νομοθετικές παρεμβάσεις.

Παρατηρείται, δηλαδή η μετατόπιση από ένα αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοκρατικό. Και τη στιγμή, λοιπόν, που η ελπίδα έχει πλέον χαθεί, αν ποτέ υπήρξε τέτοια, και οι επιταγές της οικονομίας και της ελεύθερης αγοράς βαφτίζονται εθνική και κοινωνική σωτηρία, καθίσταται φανερό, πώς αριστερά ιδεολογήματα καθόλου δεν διαφέρουν από νεοφιλελεύθερες πρακτικές άλλων εξουσιαστικών παραδειγμάτων. Είναι, λοιπόν, πασιφανές, πως η λύση στο πρόβλημα της κρίσης, του νέου αυτού ασφαλιστικού μορφώματος δεν είναι δυνατόν να έρθει από κανένα εξουσιαστικό φορέα της κρατικής διαχείρισης.

Εντός του πλαισίου αυτού και του τέλματος που έχει βρεθεί το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό της χώρας η αυτοοργάνωση είναι αυτή που δείχνει το δρόμο προς την αξιοπρέπεια και την ελευθερία δημιουργώντας ρήγματα εκτός καπιταλιστικών προτύπων και κυρίαρχων σημασιών. Με το παράδειγμα της ΒΙΟ.ΜΕ να καταρρίπτει την όποια κυρίαρχη αφήγηση για τον τρόπο παραγωγής, διαφαίνεται ο δρόμος της αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας απέναντι σε ένα αδηφάγο και σαθρό σύστημα . Εδώ που το υπάρχον χαροπαλεύει για την ύπαρξη του συμπαρασύροντας κεκτημένα δικαιώματα, ελευθερίες και αξίες, τη λύση δίνουν οι καταπιεσμένοι  δημιουργώντας ρωγμές ελευθερίας, ισότητας, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης.

Τέλος, σχετικά με την κοινωνία της Κομοτηνής, σημαντικό θα ήταν να τονιστεί, πως γέλιο μόνο μπορούν να μας προκαλέσουν τα απεργιακά κλεισίματα καταστημάτων ως ένδειξη διαμαρτηρίας. Κι αυτό διότι αυτοί που τόσα χρόνια βγάζουν λεφτά σε βάρος ανασφάλιστων εργαζομένων, τα αφεντικά, αυτοί που επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα, είναι και αυτοί που κλείνουν τα μαγαζία τους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το κατατεθέν νομοσχέδιο. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ροδόπης, ο οποίος ήταν αυτός που γιόρταζε τις Λευκές Νύχτες, έχει καλέσει στην απεργιακή κινητοποίηση. Κροκοδείλια δάκρυα για τα μάτια του κόσμου δεν μας συγκινούν. Βέβαια, μέσα σε αυτό το συνονθύλευμα δεν θα μπορούσε να λείπει  η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με εργατοπατέρες και κομματικοδίαιτους συνδικαλιστές, που καλούν και αυτή με τη σειρά τους σε διαμαρτυρία για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Γι’ αυτό τον λόγο, καλούμε την Πέμπτη 4/2 και ώρα 12:00 στην Παλιά Νομική σε συγκέντρωση-πορεία ενάντια στο ασφαλιστικό

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ