Ζάγκρεμπ: 11ο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου – Πρόγραμμα [07 έως 09/04]

0
222

11o Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου | 7-9 Απρίλη 2017 | Ζάγκρεμπ/Κροατία

Πρόγραμμα

Παρασκευή 07 Απρίλη 2017

15:00 – 21:00
[AKC Medika , Pierottijeva 11 Χάρτης]

Έκθεση Βιβλίου – ελάτε και περιηγηθείτε ανάμεσα σε βιβλία διάφορων εκδοτών, υλικό χωρίς αντίτιμο διαφόρων συλλογικοτήτων, εφημερίδες, περιοδικά…

15:00 – 18:00
[AKC Medika , Pierottijeva 11]

CryptoParty

Το CryptoParty είναι μια αποκεντρωμένη πρωτοβουλίας σε παγκόσμιο επίπεδο, που εισάγει στο ευρύ κοινό βασικά κρυπτογραφικά εργαλεία όπως πρωτόκολλα κρυπτογράφησης (PGP/GPG), OTR (Off The Record messaging), ανώνυμα δίκτυα I2P & Tor και το λειτουργικό σύστημα Tails. Το CryptoParty ήρθε ως απάντηση στην ψήφιση της νομοθεσίας για το Κυβερνοέγκλημα το 2011, διαχέοντας τη χρήσιμη γνώση σχετικά με την παρεμπόδιση της παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών, μιας και τέτοιου είδους νομοθεσίας διαρκώς προτείνετε και αργά ή γρήγορα θα τεθεί σε εφαρμογή. Φέρτε laptops, USB flash drives τουλάχιστον 4 GB. Φέρτε τις γνώσεις, την περιέργεια και την παράνοια σας. Σίγουρα θα σας πείσουμε πως τα δεδομένα σς δεν είναι και τόσο δικά σας, και θα σας δείξουμε πως –τουλάχιστον- θα τα κρατάτε λίγο πιο ασφαλή.

(cryptoparty.in hacklab01.org)

15:30 – 17:00
[AKC Medika , Pierottijeva 11]

IIRSA: Όπλο Μαζικής Καταστροφής

97.7% των περιοχών της Νοτίου Αμερικής μετασχηματίζονται μια για πάντα. Και με αυτές, το όλον της ζωής μας. Το IIRSA (South American Regional Infrastructure Initiative) είναι ένα μέγα-πρότζεκτ σε επίπεδο ηπείρου, που εφαρμόζεται από όλα τα κράτη της Νοτίου Αμερικής, με την υποστήριξη, χρηματοδότηση και συντονισμό του ΔΝΤ, μια ιμπεριαλιστική πλατφόρμα που παράγει της κατευθυντήριες γραμμές της παγκόσμιας οικονομίας. Στόχος του πρότζεκτ είναι να επανασχεδιάσει τη γεωγραφία της ηπείρου, δημιουργώντας ένα ολοκαίνουριο δίκτυο υποδομών που θα διευκολύνει, θα επισπεύδει και εντατικοποιεί την απόσπαση των αποκαλούμενων «φυσικών πόρων», δηλαδή των στοιχείων που καθιστούν δυνατή τη ζωή στην περιοχή. Μέσα από την κατασκευή δρόμων, λιμανιών, υδρό & θερμό-ηλεκτρικών σταθμών, αεροδρομίων, γεφυρών, τούνελ –ανάμεσα σε αμέτρητα πρότζεκτ-, ο θάνατος των περιοχών μέσα από τη λαφυραγώγηση είναι δεδομένος. Το IIRSA είναι ένα όπλο μαζικής καταστροφής.

Είναι το μεγαλύτερο πρότζεκτ εδαφικής αναδιάταξης που έχει ποτέ διεξαχθεί στον κόσμο, συγκρίσιμο μόνο με την άφιξη και την ευρωπαϊκή κατάκτηση της Αμερικής. Μπροστά στο αδηφάγο τέρας που γιγαντώνεται μπροστά μας, ενώπιον της θανατικής καταδίκης που μας επιβάλλεται: η αντίσταση είναι ζωτικής και επείγουσας σημασίας.

(παρουσίαση από μέλος του αναρχικού περιοδικού για τους οικο-αγώνες στη Χιλή και τη Ν. Αμερική “Mingako”)

17:00 – 19:00
[AKC Medika , Pierottijeva 11]

Η ελληνική αφήγηση υπέρ του Μιλόσεβιτς ως αντι-ιμπεριαλιστική αφήγηση και η άνοδος του λαϊκισμού εντός κι εκτός κινήματος

  1. Η κρίση των σύγχρονων εθνών-κρατών βάσει των παραδοσιακών τους μορφών και η άνοδος του λαϊκισμού στις κυρίαρχες πολιτικές της δεξιάς και της αριστεράς.
  2. Η μορφοποίηση του κινήματος των Πλατειών ως αντεστραμμένο είδωλο του λαϊκισμού.
  3. Η άνοδος της αντι-ιμπεριαλιστικής αφήγησης στην Ελλάδα ως εθνική στρατηγική και εντός του κινήματος.
  4. Το φαινόμενο Συριζα, οι Αν.Ελ., η Χ.Α. και οι λοιποί δεξιοί αντι-ιμπεριαλιστικοί σχηματισμοί.
  5. Αντι-ιμπεριαλισμός και εθνικισμός στην ελληνική εξωκοινοβουλευτική αριστερά και το αντιεξουσιαστικό κίνημα. Η ερμηνεία τους για το Μιλόσεβιτς, τον Πούτιν, το Στάλιν και τη σύγκρουση στην αν. Ουκρανία.
  6. Υπάρχει διέξοδος από αυτό το φαύλο κύκλο ανάλυσης;

(εισήγηση από τους συντάκτες του αντιεξουσιαστικού βαλκανικού site “our baba doesn’t say fairy tales“)

19:00 – 21:00
[AKC Medika , Pierottijeva 11]

Huligladni (προβολή και συζήτηση με θέμα την εξέγερση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη)

Το Huligladni είναι ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την εξέγερση του Φεβρουαρίου του 2014 στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, παραγωγής της βιντεο-κολλεκτίβας “Year01”. Βασίζεται σε συνεντεύξεις με ανθρώπους που συμμετείχαν στο κίνημα, όπως εργάτες από την Τούζλα και ανθρώπους δραστήριους σε συνελεύσεις από διάφορες πόλεις, τόσο κατά τη διάρκεια των γεγονότων όσο και από τους επόμενους μήνες. Εξερευνεί τους λόγους πίσω από την εξέγερση, όπως και τα αποτελέσμα του κινήματος.
Trailer.

Η βίντεο-κολλεκτίβα “Year01” εδρεύει στο Βερολίνο και δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2014, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στη Βοσνία. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και ανεξάρτητη από κράτος και ΜΚΟ. Δεν προάγει τη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος, αλλά την καταστροφή όλων των συστατικών του κοινωνικών σχέσεων (εργασία, φύλο, θρησκεία, έθνος, κράτος…)

_____________________________________________________________

Σάββατο 08 Απρίλη 2017

10:00 – 20:00
[AKC Medika , Pierottijeva 11]

Έκθεση Βιβλίου – ελάτε και περιηγηθείτε ανάμεσα σε βιβλία διάφορων εκδοτών, υλικό χωρίς αντίτιμο διαφόρων συλλογικοτήτων, εφημερίδες, περιοδικά…

14:00 – 16:00
[AKC Medika , Pierottijeva 11]

Πάνελ για τις καταλήψεις και τους κοινωνικούς χώρους

Καταλήψεις στην Ολλανδία

Ένας καταληψίας από το Ρότερνταμ θα κάνει μια σύντομη ενημέρωση για την τωρινή κατάσταση αναφορικά με τις καταλήψεις στην Ολλανδία. Εν συντομία, το κίνημα συρρικνώνεται μιας και το να καταλαμβάνεις γίνεται δυσκολότερο, ως αποτέλεσμα εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων. Αυτό είναι απογοητευτικό, από τη στιγμή που η δυνατότητα της κατάληψης παραμένει κομβική επιλογή για την αναρχική οργάνωση.

Κοινωνικοί Χώροι στη Σλοβενία – καταστολή στην εποχή της στρατιωτικοποίησης της κοινωνίας

Στο μέσο αυξημένης στρατιωτικοποίησης, αυξημένου ρατσισμού, ανόδου του αιτήματος για ασφάλεια και του κρατικού ελέγχου της σλοβενικής κοινωνίας, τα 2 τελευταία χρόνια, η υπεράσπιση και η επέκταση Κοινωνικών Χώρων αναδείχτηκε ως ένα από τα κέντρα των ριζοσπαστικών δραστηριοτήτων. Τα αυτόνομα εγχειρήματα, αποτελώντας κάποιους από τους τελευταίους ανοιχτούς και περικλειστικούς τόπους ανατρεπτικών χειρονομιών, που χτίζουν σχέσεις πέρα από κάθε είδους καταπίεση, μπήκαν στο στόχαστρο τόσο των νεοναζί όσο και του κράτους. Καταστάσεις διαρκούς αβεβαιότητας και άμεσων απειλών προς τους χώρους και τις κοινότητες μας, προκάλεσαν ογκώδη εξάντληση από τη μία και τη συναρπαστική ανακάλυψη νέων συνεργών ανάμεσα στους χώρους από την άλλη. Η νέα πραγματικότητα άνοιξε επίσης νέα ερωτήματα, τα οποία θα προσπαθήσουμε να απευθύνουμε στη διάρκεια της συζήτησης.

Πως αντιλαμβανόμαστε την αυτονομία και την αλληλεγγύη στο νέο έδαφος του αγώνα; Τι ρόλο παίζουν οι Κοινωνικοί Χώροι στην οργάνωση απέναντι στην άνοδο του φασισμού σε όλο τον κόσμο; Πως χτίζουμε μακροχρόνιες στρατηγικές επιβίωσης και κοινότητας; Ποιος ο ρόλος των Κοινωνικών Χώρων στη διεύρυνση της κοινωνικής αναταραχής; Πως αντιμετωπίζουμε τις κρατικές και καπιταλιστικές απόπειρες για θεσμοποίηση, νομιμοποίηση και εξουδετέρωση αυτών των χώρων, μέσω τη καταστολής, του εξευγενισμού, της τουριστικοποίησης και της αφομείωσης;

Συζήτηση με συντρόφους/ισσες από 5 διαφορετικές καταλήψεις από τη Σλοβενία (Metelkova, Rog, Inde, Argo and Sokolc), σχετικά με το ρόλο των Κοινωνικών Χώρων στη νέα γεωγραφία των αγώνων.

(με την ευθύνη της FAO-IFA /Slovenia, Croatia)

16:00 – 18:00
[AKC Medika , Pierottijeva 11]

Αναρχική αντίσταση στην εποχή του Τράμπ

Πως αναρριχήθηκε το Τράμπ στην εξουσία και τι σηματοδοτεί αυτό για την εποχή στην οποία μπαίνουμε; Τι στρατηγικές χρησιμοποιούν οι αναρχικοί στις ΗΠΑ για να αντιπαλέψουν την ατζέντα του Τράμπ και την άνοδο του εθνικισμού της βάσης; Τοποθετώντας τη νίκη Τράμπ σε ένα παγκόσμιο κάδρο, θα συζητήσουμε για το νέο πλαίσιο των κοινωνικών αγώνων και τα εξερευνήσουμε της προσεγγίσεις περί αυτοοργάνωσης και αυτοάμυνας που οι αναρχικοί εφάρμοσαν στις ΗΠΑ από τα τέλη του 2016.

(παρουσίαση από https://crimethinc.com)

18:00 – 21:00
[AKC Medika , Pierottijeva 11]

Πάνελ για τη μετανάστευση

Η κατάσταση των μεταναστών στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας

  1. Χειραγώγηση του δημόσιου λόγου στην Ελλάδα: από τη διαχείριση πληθυσμών στην Ειδομένη στην εκκένωση καταλήψεων μεταναστών στη Θεσσαλονίκη
  2. Διαχωρισμός, απόπειρες αυτοκτονίας και θάνατοι στα «camps προσφύγων»
  3. Η νέα διαδικασία διασποράς: το σκόρπισμα των μεταναστών σε απομακρυσμένες γειτονιές με σκοπό την αποτροπή συλλογικών αγώνων
  4. Το «σχεδιασμένο χάος» ως στρατηγική αποτροπής
  5. Οι πρόσφυγες ως «εμπόρευμα» των ΜΚΟ
  6. Απόπειρες αυτοοργάνωσης/δημιουργίας ανθρώπινων σχέσεων, αλληλεγγύης και διάδρασης των μεταναστών με κομμάτια του κοινωνικού κινήματος στην Ελλάδα.

(παρουσίαση από Clandestina / Θεσσαλονίκη)

Δουβλίνο 4

Συζήτηση πάνω στις απελάσεις μεταναστών από την Κροατία, βάσει της συμφωνίας Δουβλίνο 4, η επίδραση και το μέλλον της συμφωνίας μετά την υπογραφή της 4ης φάσης και πως η Ε.Ε. θα την εφαρμόσει.

Λευτεριά στους 11 του Röszke. Αγώνας για την απελευθέρωση φυλακισμένων μεταναστών στην Ουγγαρία και αλλού

Το Σεπτέμβριο του 2015 η Ουγγαρία σφραγίζει τα σύνορα της για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν μέσω του αποκαλούμενου «βαλκανικού διαδρόμου». Χιλιάδες άνθρωποι αποκλείονται στον ουγγρικό φράχτη∙ μέρες διαμαρτυριών και συγκρούσεων με τους Ούγγρους συνοριοφύλακες ακολουθούν. Κατά τις συγκρούσεις 11 άτομα συλλαμβάνονται αυθαιρέτως από την ουγγρική αστυνομία και κατηγορούνται για «παράνομη διέλευση συνόρων», «συμμετοχή σε μαζικές ταραχές» και «τρομοκρατία» (περίπτωση Ahmad H.). Η κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν από 1 έως 10 χρόνια φυλάκιση. Οι δίκες συνεχίζονται στο δεύτερο βαθμό. Μια διεθνική συμμαχία καλεί σε αποφυλάκιση και τους ενισχύει τοπικά.

Η υπόθεση “Röszke 11” δείχνει ξεκάθαρα: πρόσφυγες που δε συμπεριφέρονται ως θύματα που χριάζονται σωτηρία, αλλά αξιώνουν και διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους, ποινικοποιούνται συστηματικά. Όχι μόνο στην ουγγαρία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρόσφυγες που «τόλμησαν» να διαμαρτυρηθούν έχουν δίκες να τρέχουν εις βάρος τους. Τι σημαίνει για την Ευρώπη, η αντιμετώπιση των διαμαρτυριών των προσφύγων ως πράξεις τρομοκρατίας; Τι μπορούμε να μάθουμε από τις τωρινές εξελίξεις στην Ουγγαρία, όπου το ακροδεξιό κόμμα Fidez κυβερνάει; Εκεί οπού τα τελευταία δικαιώματα των μεταναστών αναστέλλονται, μπορούμε να μιλάμε για πτοημένες κοινωνίες και ποινικοποιημένους αλληλέγγυους ακτιβιστές;

Κυριακή 09 Απρίλη 2017

10:00 – 15:00
[AKC Medika , Pierottijeva 11]

Έκθεση Βιβλίου – ελάτε για ένα καφέ ή τσάι, ψάξτε για το βιβλίο που σας διέφυγε τις προηγούμενες μέρες, περάστε το κυριακάτικο πρωϊνό σας με ευχάριστη παρέα… κάπου εδώ τελειώνει το 11ο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου.

ΕΚΘΕΣΗ (και τις 3 μέρες)

VladoMartek: Φυλακισμένη Τέχνη

Για περισσότερες πληροφορίες:web: www.ask-zagreb.org
email: [email protected]

________________________________________________________________________

To 11o Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, από τις 7 έως τις 9 Απρίλη 2017, στην κατάληψη AKC Medika (οδός , Pierottijeva 11, δες χάρτη).

Το Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου (Balkan Anarchist Bookfair) είναι μια ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιείται σε διαφορετικούς τόπους των Βαλκανίων. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) το 2003. Ακολούθησαν το 2005 το Ζάγκρεμπ (Κροατία), το 2008 η Σόφια (Βουλγαρία), το 2009 η Θεσσαλονίκη (Ελλάδα),το 2010 το Ζρένιανιν (Σερβία), το 2011 τα Σκόπια (Μακεδονία), το 2013 η Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), το 2014 το Μόσταρ (Βοσνία – Ερζεγοβίνη), το 2015 το Ζάνταρ (Κροατία) και το 2016 τα Ιωάννινα (Ελλάδα). Περισσότερες πληροφορίες για τα προηγούμενα φεστιβάλ θα βρείτε εδώ.

Η συμμετοχή στο φεστιβάλ είναι ανοιχτή για όλες τις αντιεξουσιαστικές/αναρχικές ομάδες, τους εκδότες, τις πρωτοβουλίες, τους χώρους κλπ (όχι μόνο από τα Βαλκάνια), οπότε αισθανθείτε άνετα να έρθετε και να στήσετε τον πάγκο σας ή απλά να έρθετε για να συμμετέχετε στις συζητήσεις.

Όπως πάντα, είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις και τις ιδέες αναφορικά με τις συζητήσεις/εκδηλώσεις. Επίσης, εάν έχετε κάποιο κείμενο ή βιβλίο που σας φαίνεται ενδιαφέρον και θα θέλατε να το παρουσιάσετε ή να οργανώσετε μια συζήτηση για ένα παρόμοιο θέμα, μη διστάσετε να μας το πείτε.

Η ιδέα για ένα τέτοιο φεστιβάλ δεν είναι καινούρια, αλλά βασίζεται στη θετική εμπειρία άλλων Αναρχικών Φεστιβάλ Βιβλίου. Σε πολύ διαφορετικές περιστάσεις, αυτά τα φεστιβάλ βιβλίου έχουν αποδεδειγμένα καταστεί σημαντικά σημεία συνάντησης και εκδηλώσεων τόσο σε τοπικά όσο και σε διεθνή επίπεδα. Αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθεια σας! Ελάτε και υποστηρίξτε αυτό το φεστιβάλ με αλληλεγγύη και συμμετοχή!

Εάν θέλετε να οργανώσετε εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης για το 11ο ΒΑΒ, θα το εκτιμούσαμε πάρα πολύ! Τα χρήματα θα διατεθούν για να καλύψουν έξοδα του φεστιβάλ, αλλά και για την ενίσχυση συντρόφων/ισσων που επιβαρύνονται με ταξιδιωτικά έξοδα.

Εάν δεν μπορείτε να έρθετε στο φεστιβάλ βιβλίου, θα μπορούσατε να στείλετε κάποιες δωρεάν εκδόσεις, αφίσες και άλλο υλικό. Επίσης θα μπορούσατε να στείλετε βιβλία και άλλες εκδόσεις προς πώληση. Εμείς θα οργανώσουμε ένα χώρο για όλους εσάς που δεν μπορείτε να έρθετε, αλλά παρόλα αυτά επιθυμείτε να παρουσιάσετε τη δουλειά σας στο φεστιβάλ. Επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected] για λεπτομέρειες, διεύθυνση αποστολής υλικού κλπ.

Η αγγλόφωνη εκδοχή της αφίσας του φεστιβάλ βρίσκετε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες:
web: www.ask-zagreb.org
e-mail: [email protected]

Μείνετε συντονισμένοι/ες σχετικά με το επίσημο πρόγραμμα.

Συμμετοχή:

Για να μας βοηθήσετε να οργανώσουμε το φεστιβάλ βιβλίου και να ολοκληρώσουμε εγκαίρως το πρόγραμμα, θα θέλαμε να επικυρώσετε το συμμετοχή σας το συντομότερο δυνατό. Το e-mail μας είναι: [email protected]

Ελάτε σε επαφή και ενημερώστε μας για τον τρόπο που θα θέλατε να συμμετέχετε. Ακολουθούν κάποιες ερωτήσεις, ενώ καλωσορίζουμε οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία. Επίσης ενημερώστε μας εάν χρειάζεστε φιλοξενία. Υπάρχουν μερικές εναλλακτικές , αλλά χρειαζόμαστε όλες τις λεπτομέρειες το συντομότερο.

Κάποιες από τις λεπτομέρειες που χρειαζόμαστε από εσάς:

  1. Ερωτήσεις για όλους τους καλεσμένους που έρχονται εκτός Ζάγκρεμπ:
    – πως θέλετε να συμμετέχετε?
    – θα θέλατε να κάνετε μια παρουσίαση, ένα workshop ή μια συζήτηση στο φεστιβάλ βιβλίου;
    – χρειάζεστε βοήθεια για τη διαμονή σας; (δωρεάν χώροι φιλοξενίας είναι περιορισμένοι)
  2. Εάν χρειάζεστε έναν χώρο έκθεσης:
    – πόσο μεγάλος θα πρέπει να είναι?
    – χρειάζεστε βοήθεια στον πάγκο?
    – μπορείτε να βοηθήσετε με τα έξοδα του φεστιβάλ βιβλίου; (Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχετε πάγκο, όλοι οι χώροι έκθεσης είναι δωρεάν)
    – θέλουμε κάποιες βασικές πληροφορίες για εσάς (τρόπος επικοινωνίας, τι βιβλία/εκδότες διακινείτε [όχι λίστα, απλά λίγες πληροφορίες]…

_____________________________________________________

το site του ΒΑΒ2016: bab2016.gr

Απολογισμός του ΒΑΒ2016 με τα μάτια των Βιβλίων Ανομίας:

http://vivliaanomias.gr/sites/default/files/vivlia%20anomias%20-%20apologismos%20bab2016.pdf